Rádi zkoušíte
něco nového a nevadí Vám, že začátečník nemívá na růžích ustláno? Nebojíte se
případné námahy a přívalu nových informací? Jste zvídaví a chcete přijít věcem
„na kloub“?
Pak jste tu
správně!
Pokud jste se
rozhodli vyzkoušet si běžky, nikdy jste na nich pořádně nestáli, neumíte
techniku, ale chtěli byste to zkusit – třeba proto, že je hezký zimní den a
ostatní lidi z chalupy „jdou takyna běžky“, pak začínejte zásadně
klasikou, neboli klasickým stylem…
Proč?
Klasický styl
se dá totiž provozovat také ve formě tzv. „dupáka“ nebo „paní radové“, kdy se
krajinou pohybujete pomalým pohybem vpřed, na rovinkách jen tak šoupete nohama
dopředu dozadu, do mírného i prudšího stoupání můžete díky dobrému odrazu dělat
totéž, jenom více či méně zkrátíte délku kroku, a do prudkého stoupání se
vyškrábete stromečkem – opět podpořeným dobrým odrazem. A pokud vám stoupací
vosk neboli máza nebude namrzat a lepit, pak budete za námahu spojenou
s výstupy menších či větších vrcholků odměněni příjemným pocitem
z klouzavého pohybu při sjezdu. Výsledek: příjemně strávený den
s novými zážitky v bíle stopě a občerstvením třeba na „Hřebínku“…
Zajímává Vás,
jak jiné bude naše líčení, pokud si pro své lyžařské začátky zvolíte bruslení
neboli volný styl? Na rovinkách a v mírném klesání to nemusí být vůbec
špatné, zvlášť pokud Vám to na klasických bruslích na kluzáku nebo rybníku jde,
jakmile to ale začne stoupat, bude zle… Buď to budete muset urvat celé rukama,
což by v případě mírnějších, a ne příliš dlouhých stoupání mohlo ještě
nějak jít, nebo začne peklo. A čím větší bude stoupání, tím větší peklo to
bude… Lyže Vás nepodrží a budou ujíždět do všech stran, ruce a břišní svaly tak
velký nápor po čase také nezvládnou a začnou odpadat… Vrchol kopce
v nedohlednu, zpocení až na prdeli a ani stromeček Vás nezachrání…
V krátkém sjezdu se trochu otřepete, ale po každém klesání přijde zákonitě
zase kopec nahoru…
První podmínka tedy zní: pro začátek
zásadně klasika!
Klasika znamená
odraz ze stoupací zóny lyže. Pro odraz je třeba stoupací vosk. A stoupací vosk
bývá kamenem úrazu a důvod, proč mnoho lidí začíná bruslením (přes všechny výše
vylíčené útrapy).
A co tedy
s tím?
Nejprve se
musíme vrátit alespoň o jeden krok zpět… Většina běžných lyží na klasiku má dvě
základní zóny: stoupací a kluznou zónu. Kluzná zóna je tu proto, aby lyže
příjemně klouzala z kopce dolů, stoupací zóna má naopak zajistit odraz při
stoupání do kopce a všelikém šoupání nohama tam a zpět.
Jistě jste si
všimli, že jsou lyže jaksi prohnuté, vypouklé… Pokud lyži položíte na přiměřeně
tvrdý a rovný povrch, bude se lyže povrchu dotýkat v přední části u špičky
a v zadní části u patky, zatímco střední část bude ve vzduchu. A právě
tahle střední část, která zůstává ve vzduchu, je stoupací zóna. Obě zbývající
části, kde se lyže dotýká povrchu, jsou kluzné zóny.
Tvrdost Vaší
lyže musí tedy plus mínus odpovídat Vaší váze. Předpokládáme, že
s tvrdostí lyže Vám poradí v půjčovně či obchodě, ale pro Váš klid: tvrdost
lyže odpovídající Vaší hmotnosti se pozná tak, že si oběma nohama stoupnete na
obě lyže položené na tvrdém a rovném povrchu. Pod lyže zasune druhá osoba ve
střední část list papíru a budete jím pohybovat směrem ke špičce a následně
směrem k patce lyže. Pokud velikost zóny, ve které se dá papírem pohybovat
pod rovnoměrně zatíženými lyžemi, odpovídá cca 1/3 délky lyží (cca 50 až 70 cm),
pak tvrdost lyže odpovídá Vaší hmotnosti. Podrobnější postup viz „Jak určit
stoupací zónu u lyží pro klasický styl“.
A nyní zpět
k odrazu a vosku ve stoupací zóně. Správná volba vosku pro stoupací zónu
rozhoduje o výsledku Vašeho zážitku z bílé stopy. Pokud Vás lyže podrží a
umožní Vám dobrý odraz pro pohyb na rovině a ve stoupání, pak je Vaše
spokojenost takřka jistá –
v závislosti na Vaší kondici se budete pomaleji či rychleji pohybovat
směrem vpřed, hlavní díl námahy odpracují nohy, které jsou na to stavěné, a
ruce se mohou věnovat udržování stability… Vaše tvář září.
Slůvko takřka
jsme nezdůraznili náhodou. Současně s jistým odrazem, který Vám umožnuje
bezpečný pohyb vpřed, nesmí vosk lepit a namrzat. Přimrzlé baluke sněhu ve
stoupací zóně (někdy bohužel také na celé lyži) znemožňují totiž jakýkoli
pohyb. Pokud jste tedy někdy viděli běžkaře brodícího se v běžeckých
botách v hlubokém sněhu podél stop, v horším případě hamtajícího
přímo ve stopách, pak vězte, že za jeho zběsilým počínám budou zcela jistě
sněhové bakule přimrzlé ve stoupací zóně.
Doporučení:
nepokoušejte se takového „lyžaře“ v dobrém, natož ve zlém upozorňovat, že
svým počínáním ničí čerstvě najeté stopy. Z dlouhé běžecké hole s bodcem
se může velmi rychle stát nebezpečná zbraň.
Druhá podmínka tedy zní: stoupací vosk
se maže pouze do stoupací zóny, nikdy na celou lyži!
Základ tedy
máme, víme, že spolehlivý odraz se omezuje pouze na stoupací zónu (do kluzné
zóny nedáváme buď vůbec nic, nebo její vlastnosti vylepšíme kluzným voskem, ale
k tomu až později…). Stále ale ještě nevíme, jakým stoupacím voskem
docílíme dobrý a spolehlivý odraz a zároveň zabráníme tomu, aby lepil a namrzal.
Odpověď na
tuhle otázku hledají snad všichni renomovaní výrobci lyžařských vosků již celá
desetiletí. Jejich odpověď: universální vosk pro všechny druhy sněhu a všechny
teploty. Výsledek: univerzální způsob, jak promazat, neboli v devíti
z deseti případů docílit přimrzlých sněhových bakulí, v lepším
případě smekavé mázi bez dobrého odrazu (na takových lyžích se dá sjet alespoň
z kopce dolů).
Třetí podmínka tedy zní: universální
stoupací vosky nebrat, nikdy!
Odpověď na
otázku, jak dobře namazat, je tedy třeba hledat jinde. Kde? Třeba v okně.
Ano, až budete ráno snídat ve vytopené světnici horské chalupy vykoukněte
jednoduše z okna.
A pokud při tom
pohledu uvidíte, že sněží (nebo poletuje cokoli blízké sněhu), teplota se motá
někde kolem nuly (sníh je lehce vlhký, vlhký, velmi vlhký, lehce mokrý až
mokrý), tedy jsou ideální podmínky pro stavění sněhuláka, pak to znamená
jediné: dnes rozhodně nelyžujte! A jděte raději stavět toho sněhuláka…
Čtvrtá podmínka tedy zní: nesnažte se namazat
na složité a velmi proměnlivé podmínky!
Je to tak,
lehce vlhký až mokrý nový sníh a teploty kolem nuly patří k vůbec
nejsložitějším podmínkám pro dobrou a spolehlivou mázu. A není náhoda, že
většina renomovaných výrobců nabízí pro toto malé teplotní rozpětí třeba i dvě
desítky různých vosků.
Víme tedy, kdy
se jako začátečníci nemáme rozhodně pokoušet mazat. A nabízí se tedy otázka,
kdy bychom se o to pokoušet mohli a měli? Odpověď je velmi jednoduchá: kdykoli
při stabilních a předvídatelných podmínkách.
Pátá podmínka tedy zní: mazat při
jednoduchých, stabilních a předvídatelných podmínkách!
Pokud se máme
nyní bavit o tom, co jsou jednoduché, stabilní a předvídatelné podmínky pro
mazání, pak musíme udělat ještě jeden malý úkrok zpět a říct si několik
základních informací o sněhu a provázanosti mezi jednotlivými druhy sněhu a
stoupacích vosků – žádné sáhodlouhé traktáty, několik základních informací bude
stačit.
Všechno začíná
novým sněhem, jak taky jinak. Nový sníh je ostrý, krystalický, křehký. Jako ale
vše na zemi, začne i sníh bezprostředně po napadnutí stárnou. Při stárnutí se
jednotlivé sněhové krystaly otupují, zaoblují, přetvářejí se na jakási zaoblená
zrna. Proces stárnutí urychlují běžné jevy počasí jako výkyvy teplot, změny
vlhkosti, stín a sluneční paprsky atd. Platí: čím větší výkyvy, tím rychlejší
proces stárnutí. Starý sníh se proto dělí na dvě základní skupiny: starý
jemnozrnný sníh (drobná sněhová zrnka, dílem zaoblená, dílem ještě se zbytky
ostrých hran) a starý hrubozrnný sníh (větší až velká sněhová zrna, zaoblená,
hladká – sníh prošel již velkým množstvím přeměn). Všechny druhy sněhu pak
mohou být suché, vlhké i mokré, a to v závislosti na teplotě a vzdušné
vlhkosti.
Vrátíme se tedy
k naší metodě otevřeného okna. Vykoukneme ven a pohledem na zasněženou
pláň si zkusíme oživit, jak dlouho už nesněžilo a jestli bylo počasí
v průběhu těch dní bez sněhových srážek spíše stálé nebo proměnlivé? Jak jen
to bylo???
Pokud nesněžilo
už několik dní a celou tu dobu mrzne, přes den míň a v noci víc, jak to
tak bývá, pak ve stopách leží s velkou pravděpodobností starý jemnozrnný sníh. Pokud nasněžilo,
a pak to šlo s počasím více dní – jak se říká – ode zdi ke zdi, teplo, zima,
déšť a pak zase mráz, pak sníh už stačil pravděpodobně zhrubnout, a máme tedy
co dělat se starým hrubozrnným sněhem.
Jak již víme,
pro příjemný a pohodový pohyb na běžkách potřebujeme dobrý odraz a zároveň, aby
sníh k vosku ve stoupací zóně nepřimrzal a nelepil. Vosk tedy musí umožnit
jednotlivým sněhovým krystalkům, aby se do něho při odrazu vmáčkly a noha
lyžaři nepodklouzla, zároveň se ale sněhové krystalky nesmí na vosk přilepit,
aby se mohly po dokončení odrazu uvolnit a odpadnout, a lyže tak mohla nerušeně
klouzat dále ve stopě.
Ve vztahu ke
struktuře sněhu tedy platí: Čím je sníh ostřejší a více krystalický, tím méně
lepivý a přilnavý vosk potřebujeme. A naopak: čím je sníh oblejší a čím jsou
zrna větší, tím lepivější a přilnavější vosk je zapotřebí.
Ve vztahu k suchému,
vlhkému a mokrému sněnu platí: Čím sušší sníh, tím tvrdší vosk. A naopak: čím
mokřejší sníh, tím měkčí vosk.
Šestá podmínka tedy zní: nový a starý
jemnozrnný sníh se rovná tuhé vosky, hrubozrnný sníh se rovná tekuté vosky neboli klistry!
Ale dost
teorie! Vraťme se opět do reality všedních dnů. Jsme na horách, je ráno, lyže
na klasiku máme, chceme vyrazit… Potřebujeme ale namazat?!!
Použijeme naši
osvědčenou okenní metodu: vykoukneme z okna poprvé a ujistíme se, že venku
neleží nový vlhký až mokrý sníh při teplotách kolem nuly. Dobře, pak můžeme
pokračovat. Kdy naposledy sněžilo? A jaké bylo počasí – stálé nebo proměnlivé?
A ještě poslední otázka: jaké teplo nebo zima má být dnes?
Pomocí
struktury sněhu (nový, starý jemnozrnný, starý hrubozrnný) určíme balení vosku.
Tvrdé vosky jsou jakési barevné válečky. Tekuté vosky jsou barevné tuby
(podobné pastě na zuby nebo krému na boty). Pomocí aktuální teploty určíme
barvu vosku. U všech výrobců se v zásadě dodržuje stejná struktura: zelená,
modrá, fialová, červená, žlutá. Zelený je nejtvrdší, žlutý nejměkčí.
Sedmá podmínka tedy zní: mráz se rovná
tvrdé vosky (zelený, modrý, fialový), teplé počasí se rovná měkké vosky
(červený, žlutý).
Sněžilo před
pár dny, více méně celou dobu mrzne, a dnes má být kolem - 3° C až - 5°C, možná
lehké sněžení = suchý sníh s ostrými tvary = tuhý vosk, modrý
Už si ani nejde
vzpomenout, kdy naposledy sněžilo, před týdnem k tomu byla navíc docela
velká obleva, sníh úplně povolil a zase zmrzl, dnes má být ale zase docela
chladno, prý až - 8°C = suchý hrubozrnný až ledovatý sníh s oblými až
velmi oblými tvary = tekutý vosk, modrý
Další den se
náhle výrazně oteplilo, přišla obleva, stopy změkly, místy je vidět i voda,
teplota vzduchu je až + 6° C = mokrý hrubozrnný sníh, již tak oblé tvary ještě
změkly a povolily = tekutý vosk, červený
Závěr: začínáme klasikou, stoupací vosky mažeme do stoupací zóny, zázračným universálním voskům se vyhýbáme, nesnažíme se mazat na složité a proměnlivé podmínky s novým sněhem a teplotami kolem nuly, na nový krystalický a starý jemnozrný sníh mažeme tuhé vosky, na hrubozrný sníh mažeme tekuté vosky neboli klistry, za mrazu používáme vosky černé, zelené, modré či fialové barvy, za tepla používáme vosky červené, hnědé nebo žluté barvy, konkrétní barvu vosku přiřadíme podle aktuální teploty.
Žádné komentáře:
Okomentovat