úterý 8. října 2019

Jak mazat na starý jemnozrnný sníh? (Profíci)


Jak mazat na starý jemnozrnný sníh?

Přibližně 48 hodin po napadnutí hovoříme již o starém sněhu. Tento sníh již prošel působením vnějších vlivů jedním či více transformačními procesy. V důsledku těchto procesů se ostré hrany a tvary sněhových krystalů zaoblily nebo ulámaly a krystaly se přeměnily na zrnitou strukturu. Při zaoblování a olamování sněhových krystalů dochází zároveň k jejich zmenšování, v první fázi starý sníh vytváří jemnozrnnou strukturu s malými zrny a vysokou hustotou.

Ve srovnání s novým sněhem má starý jemnozrnný sníh již zaoblenější a neostré tvary. Vzhledem k tomu, že se sněhové krystaly zmenšují, roste výrazně hustota tohoto druhu sněhu. Vyšší hustota sněhu znamená větší kontaktní plochu mezi skluznicí lyže a sněhem, větší kontaktní plocha znamená vyšší tření.

Zatímco u nového sněhu je kinetické tření způsobováno primárně ostrými tvary a hranami jednotlivých sněhových vloček, je hlavním zdrojem tření u starého jemnozrnného sněhu jeho vysoká hustota. Vysoká hustota je také důvodem pro vysokou abrazi.

Vlhký až mokrý starý jemnozrnný sníh, + 3 °C až - 3 °C
S rostoucí teplotou vzduchu nebo vzdušnou vlhkostí roste vlhkost starého jemnozrnného sněhu. U starého vlhkého jemnozrnného sněhu klesá díky vodě působící jako lubrikant na straně jedné kinetické tření a tím také abraze, na straně druhé se však přidává sací efekt neboli mokré tření. Stopy bývají zpočátku zrnité a vlhké, s postupem času – s přibývajícím počtem přejezdů lyžemi – ale začínají „mýdlovatět“ a získávat „skleněný“ povrch, který sníh ještě zrychluje.

Stoupací vosky
Sněhové krystaly již ztratily svoji ideální podobu sněhové vločky a přeměnily se na oblá jemná zrna a ledové částečky. Za těchto podmínek budou tedy stoupací vosky zřídkakdy namrzat. Je-li to možné, jsou primární volba tuhé syntetické vosky. S ohledem na oblé tvary, obsah vody a ledové plošky vytvářející se na povrchu stop se však často stává, že bude nutné pro spolehlivý odraz použít klistry. V tomto případě je vhodné klistr překrýt slabou vrstvou syntetického tuhého vosku.

Kluzné vosky
Vlhký až mokrý sníh má zaoblené tvary. Na druhou stranu vysoká hustota starého jemnozrnného sněhu může způsobovat abrazi i při vyšší vlhkosti. Hlavním úkolem kluzných vosků a strukturování je dostat pryč vodu, která se nachází na povrchu sněhu, a odpuzovat nečistoty, které se ve sněhu ve velké míře nacházejí. Primární vlastností kluzných vosků je tedy hydrofobie a odpuzování nečistot. Vynikající volba jsou vosky s fluorem. Strukturování: hrubý vzorek strukturování umožňující odvádět vodu.

Suchý, ledovatý jemnozrnný sníh, s „cukrovou“ strukturou, -3°C až -12 °C
Při teplotách pod bodem mrazu a nízké vzdušné vlhkosti je sníh suchý a bývá také velmi rychlý. Ve srovnání s vlhkým starým jemnozrnným sněhem je velmi abrazivní.

Stoupací vosky
S ohledem na oblá jemná sněhová zrna a vysokou hustotu sněhu jsou vhodné tuhé syntetické vosky (nikoli vosky na dehtovém základu), a to z důvodu vysokého oděru. Vosky je vhodné nanášet ve více slabších vrstvách. Zvláště při delších trasách je vhodné použít základ. Při vyšším znečištění sněhu použít nečistoty odpuzující vosky.

Kluzné vosky
Sací efekt je při těchto podmínkách minimální. Kinetické tření je dáno abrazivními vlastnostmi jemnozrnného sněhu s vysokou hustotou. Je nezbytné použít kluzné proti oděru, tedy fyzikálně tvrdé vosky doplněné navíc o syntetická tvrdidla. Strukturování žádné nebo jemné.

Žádné komentáře:

Okomentovat